Hank Tack för ett insiktsfullt inlägg baserat på underliggande siffror. Alltid lärorikt med din input.

Det lustiga med ryktet kring Wagner är att det bara verkar vara Bergsten som har hört talas om Clubens intresse. Antingen är det Correns första scoop någonsin eller så trodde Jakobsson att Bergsten ringde och ställde frågor om Fabian Wagner när han berömde spelaren.

    Gud

    Spindeldiagrammet säger att Smejkal är överskattad och gjorde betydligt mer poäng än vad han förtjänade och att Wagner med största sannolikhet skulle producera mer poäng än vad han gjorde i Oskarshamn och antagligen vara bättre för vår grupp än vad Smejkal skulle vara.

    Metallica Det lustiga med ryktet kring Wagner är att det bara verkar vara Bergsten som har hört talas om Clubens intresse. Antingen är det Correns första scoop någonsin eller så trodde Jakobsson att Bergsten ringde och ställde frågor om Fabian Wagner när han berömde spelaren.

    Eller hur. Bergsten hävdar ju i sin artikel att det “spekuleras på diverse håll” om Wagner. Man blir ju bra nyfiken på vad han vet som inte vi vet. 🙂

      Kjeppkinesen Bergsten hävdar ju i sin artikel att det “spekuleras på diverse håll” om Wagner.

      Han kanske har missuppfatta vårat svammel om Smejkal och läst in Wagner där??

      Gud För en oinvigd, vad betyder allt i spindeldiagramen?

      I diagrammen som visats här ovan:

      • Corsi är måttet för skottförsök vid spel i lika styrka
      • CF/20 - Corsi For per 20 spelade minuter
      • CA/20 - Corsi Against per 20 spelade minuter
      • CF% - Andelen skottförsök framåt, beräknas enligt CF / (CF+CA)
      • CCF% - Close Corsi For %, samma som CF% fast när ställningen i matchen är jämn (inom ett måls marginal i period 1 och 2, samt vid likaläge i period 3)
      • PDO - Summan av räddningsprocent och skotteffektiviteten med spelaren på isen. Lågt värde brukar vara ett tecken på “otur” i lagets utdelning, högt värde brukar vara ett tecken på “tur” i lagets utdelning.

      Ett annat diagram är detta:

      • SA/20 - Shot Attempts per 20 spelade minuter i 5v5
      • SOG% - Shots On Goal %, andelen av skottförsöken som träffar mål
      • SG% - Shot Goal %, andelen av skottförsöken som resulterar i mål
      • +/- / 20 - plus/minus per 20 spelade minuter
      • TOI/GP - Time On Ice per Game Played, istid i 5v5 per match

      Ligger man längst ut i diagrammen så har man bäst siffror i ligan i den kategorin, ligger man på den gråa delen i mitten så är man medel i ligan, och ligger man längst in så har man sämst siffror i ligan.

        Hank SOG% - Shots On Goal %, andelen av skottförsöken som träffar mål

        Så törnas spindeldiagram ser ut som en klassisk smiley?

          HOCKEY Här har du Törnas spindeldiagram i avseendet. Klart över ligasnitt i både skottprocent och hur ofta han träffar mål. Av någon anledning har det blivit en kass “sanning” att Törna aldrig gör mål och alltid missar målet 🙂

            Hank Så egentligen kan man säga att Wagner var ”bättre” än Smejkal rent statistiskt men att Smejkal hade orimligt hög utdelning?

            • Hank svarade på detta.

              LaumannBingo Den är svår att svara på tycker jag. Smejkal hade framför allt en galen skotteffektivitet på 23,71%. Ingen spelare håller de nivåerna över flera säsonger. Smejkal skapar mer på egen hand, och tar mer ansvar för pucken. Kanske även snäppet bättre i forecheckingen. Smejkal har något sämre siffror i defensiven och i corsin generellt.

                Hank Håller med @Lukkinen. Törna borde snarare skjuta mer sett till hans effektivitet:

                Var inte så effektivt när han stod i vårt PP1 utan att det blev mål på över en timme(SHL-rekord). Han är dock en viktig kugge i vår trupp. Stabil fjärde+boxplay och homegrown.

                  Hank Smejkal hade framför allt en galen skotteffektivitet på 23,71%

                  En bra skytt brukar ligga några procentenheter över 10%. T.ex. kan man jämföra med en annan skarpskytt, Ovechkin. Han har varit runt 15% ett par säsonger som bäst:

                    Hank
                    Mycket intressant input Hank 🍻 vad kan en spelare som Antti Suomuela ha haft för skotteffektivitet under den säsongen han var i Oskarshamn? 🤔

                    • Hank svarade på detta.

                      Kolle42 Var inte så effektivt när han stod i vårt PP1 utan att det blev mål på över en timme(SHL-rekord). Han är dock en viktig kugge i vår trupp. Stabil fjärde+boxplay och homegrown.

                      Min förhoppning är att vi ska ha ett bättre lag än att en 3e / 4e-line spelare (som kan göra lyckosamma inhopp högre upp om nöden kräver) ska nödgas spela PP 🙂

                      Hans PP-prestation har också diskuteras åtskilliga gånger och utan att vara outstanding har han presterat helt OK i den spelformen i brist på vassare spelare att matcha där istället. Tilläggas ska också i ärlighetens namn att ingen annan spelare i laget heller gjorde mål under den där beryktade timmen, han var en av tio PP-spelare. Obvioisly 😉

                      Hank Kollade lite från Smejkals säsong i OIK.

                      97 skott registrerades han för och 23 mål.

                      Med en ”normal” skottprocent säg, 12-13% hade han istället landat på cirka 12 mål den säsongen. Och då ligger han istället för 43 poäng på 32 poäng, inte lika imponerande & definitivt inte en spelare som ska ha bland dom bästa lönerna i ligan

                        Hank
                        Jävlar, det var högt det också! 😅 Tack så mycket Hank, då vet man lite vad man kan jämföra med nu 🥳 från spelare som har gjort väldigt mycket mål.

                        LaumannBingo Med en ”normal” skottprocent säg, 12-13% hade han istället landat på cirka 12 mål den säsongen.

                        Han sköt förvisso relativt få skott den säsongen (97). Jämför med typ Suomela som sköt 213 skott, Oksanen 157 och Karlqvist 130. Så kan lika gärna vara att han väljer sina lägen, vilket i så fall kan vara något bra.

                        Hank PDO - Summan av räddningsprocent och skotteffektiviteten med spelaren på isen. Lågt värde brukar vara ett tecken på “otur” i lagets utdelning, högt värde brukar vara ett tecken på “tur” i lagets utdelning.

                        Varför gör man den tolkningen? Jag tycker att man lika gärna kan göra tolkningen att ett högt värde innebär att man spelar bra i egen zon och ger målvakterna utrymme att se skotten, samt att man är effektiva i offensiv zon och kommer till bra lägen där det ofta blir mål, dvs ett högt värde är ett bra värde till skillnad från tolkningen att ett högt värde är ”tur” (lite förenklat).