Det här med skador tål att funderas på. Jag har i ett långt yrkesliv med krav på hög fysisk prestationsförmåga och stundtals extrem belastning på främst rygg/nacke en del kunskap i ämnet.
Finns flera sätt på vilka skador kan uppstå, dels genom verksamheten i sig eller genom träning inför verksamheten. Det förstnämnda går inte att kontrollera till 100%, medan det sistnämnda ska kontrolleras så långt det bara går.
Hur man fystränar inom junior och seniorelit i LHC har jag ingen detaljerad kunskap om, annat än det man kan läsa sig till eller hör genom andra. Vad man kan konstatera dock är att under väldigt många år styrde Thörnholm i ensamt majestät. En tidigare militär med starka åsikter och gärna tung och tuff träning av typen ”boot camp”. Kan inte bedöma relevansen och framgången med ett sånt recept eller exakt hur träningen bedrevs. Däremot vet jag av egen erfarenhet att all fysisk träning behöver individanpassas med avseende på roll, egna fysiska förutsättningar och ålder. Man ska absolut inte överbelasta en växande kropp exempelvis. Lite intressant i sammanhanget är att för ett par år sedan, under 05:ornas sommarträning, upplevde väldigt många i laget ganska rejäla ryggproblem. Genom personliga kontakter vet jag att för vissa kvarstår dessa problem i perioder även idag.
Tränar vi rätt i LHC idag? Jag vet inte, men jag tror det skiljer oerhört mycket mellan elitlagen i HA/SHL. Jag tror man behöver titta på fysisk träning på samma sätt som vi nu i allt högre grad gör med användning av statistik. Titta på individer och deras prestationer och anpassa efter sådana analyser. Involvera läkare, fysiologer, sjukgymnaster och personer utbildade inom just ”idrottslära”. Lite FYS 2.0.
”Träna hårt” genom att köra idioten tills man spyr eller lyfta tunga vikter dagarna i ända är sannolikt inte vägen till framgång. Däremot är det viktigt, kanske med dagens unga generationer mer än någonsin, att lära sig gå utanför sin komfortzon. Lära sig ta ut det sista ur kroppen när man tror att man inte orkar mer. Pannben, attityd och vilja med andra ord. Men det är mer en personlig egenskap än en träningsmetod över tid.
Träna hårt är silver!
Träna rätt är guld!
Slutligen, inom Ungdom görs just nu ett test med ”Bio Banding”. Ett koncept från Premier League där man anpassar träning och matchande utifrån fysisk mognad. Bland annat undviker man extra tuff träning när barnen/ungdomarna är i en fas av stark tillväxt. Blir intressant se resultatet av detta. Finns en länk nederst för dom som vill fördjupa sig i ”Bio Banding”.
https://www.idrottsforskning.se/bio-banding-ett-bra-komplement-till-aldersindelning/