Lejon-Fantasten nej, detaljerna vet nog endast Holmertz, hans familj och direkt inblandade parter. Många saker spelar in när HG ska väljas såklart.
- Föreningarnas utvecklingsmiljö och därmed vilka coacher och ledare som finns tillgängliga.
- Geografi
- Möjligheten få träna och i förlängningen spela med föreningens A-lag och vilken liga A-laget spelar i.
- Den egna situationen och aktuella möjligheter nå framgång. Enstaka spelare på U16-elitnivå definieras som särskilda talanger och för dessa skapas möjligheter utöver det vanliga. Då värderas andra saker i valet av HG än för en mer ”medelmåttig” spelare. I fallet med ”särskilt talangfulla” spelare konkurrerar ofta HG med varandra om att få spelaren välja just det egna HG:et. I sådana fall kan man locka med olika förmåner.
Jag vet att det på ledningsnivå mellan föreningarna diskuteras rätt hett och intensivt kring hur spelare rekryteras med olika medel till HG och vad som anses okej eller inte. En del föreningar har en väldigt aggressiv rekrytering medan andra ligger lite lägre. Vissa föreningar har historiskt knutit till sig spelare väldigt tidigt och i vissa fall redan innan tillåten ålder (1 januari under årskurs 8) enligt uppgift.
Konkurrensen om ”talanger” är stenhård och till viss del känns det ibland som ren ”människohandel” med spelare. Så länge man visar på utveckling och har framgångar är resurserna nästan obegränsade. Men den dag man inte längre presterar eller inte längre bedöms som intressant för framtida spel på seniornivå avpolletteras man rätt snabbt.
Det är en extremt tuff miljö där mycket få lyckas gå hela vägen och bli etablerade på proffsnivå. Man ska också komma ihåg att den dagen då man påbörjar sin utbildning vid ett HG har man redan lagt kanske 10 år av sitt (och sin familjs) liv till 100% på hockeyn och försakat mer eller mindre allt annat. Ofta blir det också lite si och så med den gymnasiala skolutbildningen under tiden man är aktiv med sitt hockeyspelande på J18/J20 nivå. Plötsligt står man där en dag när man tagit studenten och inte längre är aktuell eller intressant för spel på seniornivå i sin eller andra föreningar. Kanske har man nått sitt max som spelare eller så sätter en skada punkt. Då kan livet bli väldigt tufft.
Bakom varje spelare vi här på Bullen identifierar som ”kommande stjärnor” i vår egen förening står hur många som helst som lagt och lägger all sin tid och hela sin själ på hockeyn men knappt någon lägger märke till. Det allra viktigaste är att man ser själva ”hockeyresan” från TKHS (när man är 6-7 år) och framåt som det primära och inte bygger en tillvaro som kräver att man lyckas på elitnivå som senior för att det ska ”vara värt det”.
Spela hockey som barn/ungdom ger oerhört mycket tillbaka i form av värderingar och kamratskap som man kan ha nytta av resten av livet. Men det är väldigt viktigt att ha rätt perspektiv och få stöd och hjälp av vuxna i sin närhet. För en dag är ”karriären på isen” över, oavsett om det sker när man är i tidiga tonåren eller 35 som etablerad spelare på seniornivå.
Lite djupare info om intaget till NIU HG:
https://www.swehockey.se/spelare/information/hockeygymnasium/