Företagarna bakom LHC-satsningen: ”Dags att leverera”
Några månader har gått sedan Sporten kunde avslöja satsningen som ska göra att LHC efter många år utan slutspel lyfter i SHL-hockeyn. En grupp med företagare och entreprenörer går in med tio miljoner per år i tre år med kravet att pengarna ska öronmärkas för att värva toppspelare.
Under våren har Linus Hultström, Oscar Fantenberg och Ty Rattie plockats in och ytterligare något namn av högsta klass ska in innan truppen är klar.
Nu väljer Magnus Lidén att för Sporten berätta om vad som ligger bakom satsningen och hur arbetet har gått till. Tillsammans med en annan entreprenör och fastighetsägare, Michael Cocozza, står han bakom upplägget och merparten av finansieringen, men ytterligare ett antal företagare och privatpersoner finns med.
Magnus Lidén, som nyligen även valdes in som ledamot i LHC-styrelsen, säger:
– Efter säsongen hade vi möte med aktieägarna och klubbledningen och det var rätt turbulent. Högt i tak och en del frustration. Men det kom inga förslag eller tankar. Det kändes nästan uppgivet. På vägen därifrån ringde jag Michael (Cocozza) och sedan växte det här fram.
– I stället för att göra punktinsatser så vill vi ha lite långsiktighet och erbjöd oss att gå in med totalt 30 miljoner.
Det är mycket pengar.
– Ja, det är mycket pengar. Men det är värt det.
Om det går bra?
– Ja. Vi har tre år på oss för att vara stationerade på toppen så att det finns lugn och ro och spelare vill komma hit. Annars hade LHC hamnat ännu längre ned i hierarkin. Pengar styr. Tyvärr. Nu är det dags att leverera. Nu finns riktiga förutsättningar för att lyckas.
LHC:s största bekymmer just nu är att få upp det egna kapitalet för att ens få vara med framöver. Hade det inte varit bättre att lägga pengarna där?
– Det kan man kanske tycka. Men ser vi till att ha ett riktigt bra lag som kan gå till slutspel så ger det större intresse, som ger mer intäkter och som ger större kapital.
Lägger ni er i vilka spelare som värvas?
– Nej, inte alls.
Många tycker att det är märkligt att lägga pengar på en massa dyra spelare.
– Det finns de som tror att hela Linköping älskar LHC. Så är det inte. Det är klart att det är högavlönade spelare, men spetsspelare kostar mer och utan dem blir det svårt att nå slutspel. Så är det. Bara att få uppleva känslan att komma dit igen skulle vara fantastisk. Folk blir glada och lyckliga, säger Magnus Lidén
Han tar den sista biten på frukostmackan innan han fortsätter:
– De senaste åren har det nästan varit ett självskadebeteende att gå på matcher. Du laddar i ett par dagar och så åker du hem efter två perioder med sönderbitna naglar. Jag har aldrig haft så bra känsla med det spelarmaterial och de ledare som vi har nu.
54-åringen, som numera bor och verkar i Rimforsa, berättar att en egen sjukdomstid bidragit till beslutet att gå in med pengar.
– Jag har gjort en resa i 30 år som företagare och haft mycket fastigheter. På grund av komplikationer efter en operation gick jag hemma och tänkte och kände mycket. Mitt i allt det kom pandemin. Jag kände att det finns mycket annat i livet. Att försöka bidra med mer i stället för att bara jaga efter pengar. Det är inte lätt att ge utan att få, men det är en skön känsla när du väl hamnar där.
Och nu är du med i styrelsen också.
– Jag får vara ödmjuk över att jag sitter på dubbla stolar. Men det har egentligen inte med varandra att göra. Jag blev tillfrågad och sa ja, säger Magnus Lidén.
Fakta
De går in med 30 miljoner till LHC:
Michael Cocozza, Magnus Lidén, Per Lindqvist, Mattias Fahlén, Rickard Johansson, Wilzéns bygg, BC Bygg, Ica Maxi och Vasaparken.