BK_Robbi tack för dina tankar. Jag är inte juridiskt bevandrad heller, därav frågan ☺️ Men i det här fallet är ju huvudmannen den ideella föreningen LHC. Min fundering, ur det rent juridiska perspektivet jag inser ju också alla de extremt negativa effekter en konkurs skulle ha med ett SHL lag som försvinner som draglok, är ju i grund och botten vad som blir av ungdomsverksamheten. J18, J20 ligger ju i bolaget och blir direkt drabbade av en konkurs. Men hur drabbar en konkurs i ett aktiebolag den ideella föreningen i övrigt undrar jag. Utanför intresset för våra elitlag är det många som har sina barn i breddverksamheten som oroas över framtiden. Precis som nämndes i inledningen av den här tråden så är LHC, på olika sätt, mycket viktigt för Linköping och har påverkan direkt och indirekt på väldigt många individer, inte minst barn och ungdomar.
Bolagiseringen, som genomfördes för 4 år sedan hade ju flera syften. Momsavdrag, stärka den sportliga satsningen samt särskilja elitverksamheten. Men fortfarande kvarstår den ideella föreningen som ägare.
Min, möjligen felaktiga, uppfattning är att om man bolagiserar delar av sin verksamhet i en ideell förening så ligger den ekonomiska risken i själva bolaget.
Nedanstående citat är hämtat ur ett examensarbete av Ola Thored, Lunds universitet, Jur fakultet:
” En stor fördel med den kommersialisering och bolagisering som alltmer växer fram är att föreningarna inte riskerar sin existens på grund av vidlyftig och ibland kraftigt förlustbringande elitverksamhet. Samtidigt är det viktigt att man i avtalen mellan föreningarna och idrottsbolagen tillser att ungdoms- och breddverksamheten får en del av en eventuellt framgångsrik elitsatsning.”
Givetvis skulle en konkurs få extremt stor påverkan på all verksamhet inom föreningen. Varför man lätt kan motivera en paus med hyran till kommunen. Viktigt notera är att all drift i övrigt, exempelvis istider, kontinuerligt betalas enligt gällande taxa.