Anonymous6 Regeringsformen, 8:e kapitlet styr vem som gör vad. Nedan, preciserat exempel gällande just smittskyddslagen.
” Det är riksdagen som beslutar om lagar, t.ex. smittskyddslagen. Riksdagen stiftar också, i särskild ordning, grundlagar.
Regeringen beslutar om förordningar. Förordningar förtydligar och preciserar ofta det som står i lagarna. Ett exempel är smittskyddsförordningen. Ibland kan det behövas ännu mer detaljerade regler än vad som anges i lagar och förordningar och då kan en myndighet få rätt, ett bemyndigande, att besluta om så kallade föreskrifter.
Tanken är att det är bättre att en myndighet med expertkunskap tar fram mer detaljerade regler. Folkhälsomyndigheten har t.ex. rätt att ta fram de föreskrifter till smittskyddslagen som krävs för ett ändamålsenligt smittskydd samt till skydd för enskilda.
När Folkhälsomyndigheten tar fram föreskrifter görs det tillsammans med experter och jurister samt andra berörda t.ex. smittskyddsläkare och företrädare för olika intressen. Föreskrifterna måste hålla sig inom ramen för vad som står i lagar och förordningar.”