Detta blir mitt första inlägg här på typ 8-10 år. Visste inte att bullen ens fanns kvar förens för några veckor sedan. Kom inte åt mitt gamla konto så det fick bli att skaffa ett nytt.
Vad föranleder då denna temporära(?) comeback?
Jag blev uppriktigt förbannad när jag ser den lama rapporteringen kring LHCs ekonomiska ställning, framför allt i den lokala tidningen där budskapet enligt mig var att föreningen gjorde ett “Positivt resultat” för första gången på flera år.
Detta då det positiva resultatet baserade på en uppskjuten skattefordran (resultatplanering för att klara licensen om ni frågar mig) samt en försäljning av en vinstgenererande verksamhet.
I samband med att jag läste detta drog jag igång något av vad man skulle kunna kalla ett större projekt där jag så grundligt jag kunde, med hjälp av årsredovisningarna gick igenom samtliga SHL-lags finansiella ställning och benchmarkade mot varandra. Ambitionerna var höga, efterhand sänktes ambitionsnivån något och när jag var klar hade mina förutfattade meningar besannats.
Men när jag fick reda på att bullen fortfarande fanns och var aktivt kände jag att jag kanske skulle dela med mig av mina findings samt skriva av mig lite.
Generellt
- Genomgången innefattar samtliga SHL-klubbars respektive Koncernresultat och Balansräkning för säsongen 2022/2023 (förutom Luleå, Timrå och Malmö som inte fanns tillgängligt när jag arbetade med detta)
- Jag har valt att fokusera på Rörelseresultatet i resultaträkningen då övriga kostnader, tex räntor, uppskjuten skatt etc. inte är jämförbara mellan lagen. Jag kommer att förklara detta ytterligare när jag går igenom LHC längre ned i analysen
- I de fall klubbarna äger sin egen arena, i denna genomgång är det Färjestad, Leksand, Växjö och HV71, har räntekostnaderna justerats in i rörelseresultatet för att kunna jämföra alla lag like-for-like. Det innebär alltså att alla klubbar har med samtliga kostnader för Arenan oavsett om de äger den eller inte.
- Självklart påverkar det sportsliga resultatet ekonomin i allra högsta grad, det är jag väldigt medveten om. Dock kommer jag inte att kommentera det som en orsak för varje “avvikelse” nedan. Men underförstått ligger det som en grund genom hela arbetet.
Övergripande bild av ekonomin i SHL-klubbarna
Intäkter:
LHC:s omsättning jämfört mot övriga klubbar är ingen solskenshistoria jämfört föreningarna som är med ligger men på 3:e plats från slutet. Med den 3:e största arenan i SHL samt den näst största kommunen, med ett väldigt starkt näringsliv borde man kunna presera mycket bättre. Att tillexempel Rögle, och leksand har en så pass mycket bättre omsättning är i allra hösta grad anmärkningsvärt. Nedan kommer omsättningen att brytas ned mer i detalj.
Rörelseresultat
Det är nu det börjar bli extra intressant. Detta är alltså vad själva rörelsen/verksamheten genererar i de olika föreningarna. Här är LHC överlägset sämst i ligan (malmö redhawks exkluderat). Enligt Christer Trädgårdh fanns det några surdegar som av oförklarliga skäl hade missats i förra bokslutet. Låt oss säga att det var 3 MSEK av årets kostnader som borde ha belastat förra räkenskapsåret. Men även om vi justerar bort för dessa är LHC riktigt, riktigt illa ute.
Generellt kan man säga att marginalerna är väldigt pressade över hela ligan. Den genomsnittliga rörelsemarginalen är 2% vilket är väldigt svagt jämfört med andra “vanliga” branscher. Då detta inte är någon vanlig bransch kan man vända på det och säga att om LHC legat på genomsnittet hade rörelseresultatet varit 3,3 MSEK, det vill säga ca 14 MSEK bättre än vad man lyckade att prestera föregående år, kravet för det egna kapitalet hade iprincip varit säkrat med de 8% kapitalkrav som kommer att införas till säsongen 2024/2025 vid ett 0 resultat nästa säsong, mer om detta nedan.
Eget Kapital
Tabellen ovan visar föreningarnas totala egna kapital per bokslutsdagen 2023-04-30. För att spela I SHL säsongen 2023/2024 måste det egna kapitalet uppgå till minst 8% av de totala intäkterna.
I tabellen ovan ser man Örebro och LHC hänger på gärsgården och kanske Rögle om det skulle vilja sig riktigt illa nästa säsong.
Övriga klubbar har relativt stabila kapital med Färjestad i absolut toppklass. Att Färjestad är toppklass är ett genomgående team i min genomgång.
MEN i och med att LHC under året avyttrade healthcare kommer förmodligen intäkterna att minska nästa år, om man inte lyckas att ta in de någon annanstans. För att visualisera detta jag har lyft ut healthcares siffror från Koncernen. Detta har jag gjort baserat på föregående års resultat (dvs 2021/2022) verksamheten har historiskt varit jämförbar över tid och mitt antagande har varit att inga större föränringar har skett under innevarande år. I Koncernens siffror ingick Healthcare till och med sista November. Det skulle ge följande omsättning och resultat med Healthcare exkluderat;
Med en omsättning på 142,5 MSEK nästa år skulle det egna kapitalet att behöva uppgå till 11,4 MSEK.
Allt annat lika “förenklas” kapitalkravet för LHC med 1,2 MSEK nästa år. Dock försämras rörelseresultatet när man justerar bort Healthcare då det under de senaste åren har bidragit positivt och mildrat den övriga finalsiella härdsmältan.
Kassa
Enligt mig pratas det alldeles för lite Kassa (dvs pengar på banken) när jämförelser mellan SHL klubbarna görs. Du kan ha hur stort eget kapital du vill men är kassa slut så det finito och godnatt och du inte kan finansiera dig på annat sätt. Kassaflödet är för mig det viktigaste att kolla på när man analyserar en verksamhet.
Jämförelsen ovan behöver ingen djupare ekonomisk förståelse för att förstå att även här är LHC utklassade av de andra lagen. LHC:s enda fördel mot några av lagen är att man inte har några banklån vilksa samtliga lag som äger arenan exempelvis har. Givet det ligger även Leksand kort i denna analys.
Sen är det inte alltid svart eller vitt att bara kolla på kassan vid ett givet tillfälle då vissa klubbar kan ha stora skulder etc. Men att ha 2,3 MSEK är på en så pass låg nivå att jag antar att det är grova magsmärtor hos de ansvariga när löner etc ska betalas ut. Exempelvis är LHC:s lönekostnader föregående säsong, exkl Healthcare på ca 8 MSEK / månad. Lönerna ska även betalas ut under sommaren… Hur man löst det är för mig en gåta, jag har i och för sig ingen kännedom om när rättighetspengar från Cmore eller sponsorintäkterna betalas in. Jag hoppas inneligt att det sker i Maj / Juni, annars blir det tufft med kassan.
Summering generell genomgång
Som en liten summering av den generella genomgången går det utan att överdriva konstarera att LHC är sämst i klassen i varje kategori. Mer än så behöver man inte orda om det. Några andra generella reflektioner som rör de andra klubbarna:
- Inflation och högre räntor kommer att slå hårt mot samtliga klubbar. Av de klubbarna som äger sin arena skulle jag säga att Leksand ligger sämst till, även om det har lägst lån så har de också relativt lite pengar på banken.
- Jag har ingen aning om vad klubbarna som äger sin arena har för villkor med räntor etc. Men om man utgår ifrån totala externa skulderna 20230430 och antar en ränta på 5% skulle effekten bli enligt nedan.
FOKUS INTÄKTER
För er som har orkat att läsa hela vägen hit kommer nu lite mer intressant data, nämligen underliggande information men störst fokus på intäkterna.
Klubbarna har i sina respektive årsredovisningen en not som är relativt likartad varandra. Noten splittar intäkterna på olika kategorier. För att inte få allt för många har jag själv labbat om lite där det varit oklarheter, annars hade en jämförelse varit svår. Det har lett fram till att jag jämför följande kategorier:
Förutsättningar:
- I och med att vissa klubbar spelar fler matcher än andra har jag räknat ut snitt per match, snittpris per biljett etc. Det innebär att siffrorna nedan är jämförbara med varandra.
- Vissa föreningar, exempelvis Frölunda och Rögle verkar inte splittat ut sina kiost och restaurangintäkter som övriga klubbar vilket för att jämförlsen kan bli något skev. Dock kommer jag inte åt någon annan data. Man kommer i alla fall tydligt att se trender.
- Övriga intäkter betår exempelvis av statliga stöd (pandemiersättning), NHL försäljningar, Souvenirer och hyresintäkter. I LHCs fall avser ca 15 MSEK Healthcare.
Här är en sammanställning av respektive lags intäktsfördelning år 2022/2023,
Det första som slog mig när jag kollade på detta är hur mycket lägre våra publik- och sponsorintäkter är jämfört med båda mina förväntningar och de andra lagen.
För att ha det 5:e bästa publiksnittet i denna jämförelse har vi de näst lägsta publikintäkterna, och slår bara Oskarhamn med en Arena som tar in färre än Stångebrohallen.
För att kolla närmare på detta jämförde jag den totala publiksiffran i samtliga hemmamatcher med de totala publikintäkterna och fick följande graf:
Det är nu man blir orolig på riktigt. Detta kan bara beror på två saker, antingen myglar LHC oerhört mycket med sina publiksiffror, eller så ger man bort biljetter gratis. För att försäkra mig om att siffrorna i årsredovisningen stämmer har jag försökt få kontakt med LHC:s ekonomichef men inte fått något svar. Vi får därför utgå ifrån att siffrorna är korrekta.
SHL:s genomsnittliga biljettpris ligger på 187 kr. Om LHC hade fått ut motsvarande intäkt per biljett förra säsongen hade intäkterna för biljettförsälningen uppgått till 29 401 KSEK det vill säga nästan 10 MSEK bättre än utfallet i år. Här finns det minst sagt lite att jobba på.
LHC har även sämst beläggningsgrad (antal åskådare i relation till maximal kapacitet) av klubbarna i jämförelsen.
Skulle vi istället kolla på totala publikintäkter per match blir självklart inte bilden ljusare:
Om vi går vidare till sponsring så ser jämförelsen ut enligt nedan
LHC ligger alltså mer än 10 MSEK under SHL-gemonsnittet vad gäller sponsringen. Här tappar i alla fall jag haka på riktigt. Jag har varit av uppfattningen att LHC alltid legat i framkant vad gäller sponsring. Men självklart har de senaste säsongernas kräftgång påverkat. Men en kommun med över 160 000 invånare och ett starkt näringsliv måste det gå att kräma ut mer av.
Som en jämförelse kan man notera att färjestad förra året sålde souvenirer för mer än 12 MSEK, utöver sin sponsring… Återigen, Färjestad är toppklass rent finansiellt.
För den som nogrannt kollade på tabellen där alla intäkter specades upp kunde se att LHC:s restaurang och kioskverksamhet var avsevärt mycket högre än alla andra förutom färjestad. Det är svårt att avgöra vad det beror på. Det kan också vara så att klubbarna använder olika principer när de splittar intäkterna i årsredovisningen.
För att visa en jämförelse som ser lite bättre ut har jag därför slagit ihop intäkterna för Publik, sponsring, loger samt restaurang och kiosk och slagit ut en genomsnittlig intäkt per match. Där är LHC i alla fall inte sämst utan ligger mer eller mindre på snittet:
Summering intäkter
- Det är tydligt att LHC halkar efter på intäktssidan vad gäller publik och sponsorintäkter.
- Självklart kommer en förbättrad prestation att hjälpa till på traven, men inte hela vägen, det behövs något mer. Lite mer finess i hur man säljer och packeterar saker, både vad gäller biljetter och sponsring. Här borde Jakobsson kunna komma med lite inside från Färjestad, även om det inte är hans primära ansvar såklart.
- I och med det skakiga ekonomiska omvärldsläget kommer både privatpersoner och företag att behöva hålla hårdare i plånboken till hösten vilket kommer göra det svårt för samtliga klubbar i SHL att öka sin omsättning och även intäkten per besökare. Här måste man återigen vara smart med paketeringen.
PERSONALKOSTNADER
Innan jag knyter ihop säcken med lite egna tankar tänkte jag först bara ta en kik på den största kostnadsposten i samtliga klubbar, personalkostnaderna.
Förutsättningar
- Denna post ger inte särskilt mycket information för att grotta ner på djuper bara av att kolla på årsredovisningarna. Därför är det bara en övergripande blid
- Då flera klubbar har lite sidoverksamhet, tex healthcare i LHC, påverkar även det de totala personalkostnaderna, utan att för den sakens skull vara direkt kopplat till truppen.
- Då HV71:s kostnader var specificerade lite annorlunda har jag varit ett exkludera dem i denna uppställning
Om man lyfter ut nyckeltalen personalkostnad per anställd samt genomsnittlig lön per anställd blir siffrorna ovan lite mer visuellt enkla att ta in.
Grafen nedan visar totala personalkostnader genom antalet anställda. Den gröna linjen visar även hur många genomsnittliga antal anställda som fanns i föreningen under räkenskapsåret (för LHC kommer detta att minska i och med försäljningen av Healthcare).
Här ligger LHC i topp vad gäller kostnad per anställda. Den observante har redan noterat att LHC inte har särskilt många anställda. Detta då man under flera omgångar genomfört varsel och slimmat organisationen. Om man får gissa var lönebudgeten i laget förra säsongen på den övre halvan av tabellen och inte på plats 12 som det faktiska slutresultatet blev.
Kollar vi iställer på Genomsnittlig årslön månadslön per anställd får vi följande bild:
Samma trend här. Höga löner - lågt resultat.
Som jag skrev inledningsvis är det svårt att dra några exakta slutsatser om personalkostnaderna relativt spelarbudget. Men helt uppenbart är ju att spelarna bär den största delen av kakan och att LHC betalar väldigt mycket, men får ut väldigt lite.
Då LHC står långt ner i näringskedjan får man förmodligen betala mer för en spelare med motsvarande kvalitet i exempelvis Färjestad, Rögle eller SAIK. Men att det övergripande bilden skulle visa detta överraskade i alla fall mig.
AVSLUTANDE KOMMENTARER
- LHC är riktigt illa ute. Det krävs att man får folk till hallen, kan behålla/öka sponsorintäkterna samt kan öka kringförsäljningen.
- Ovanstående kompliceras själklart av omvärldsläget, dem ekonomiska situationen i världen kommer att vara ansträng över lång tid.
- LHC måste ändå kunna öka intäkterna per såld biljett. Skulle man hamna på snittet i denna genomgång skulle omsättningen på biljettintäkterna öka med 10 MSEK nästa säsong, utan att för den sakens skull höga publiksnittet.
- Det som oroar mig mest är att LHC inte har några direkta tillgångar som man kan göra sig av med i fall det vill sig riktigt illa. Den livlinan drog man när man sålde healthcare. Nu finns det inget mer i och med att organisationen redan är slimmad.
- På tal om livlinor så finns det faktiskt en som fortfarande är möjlig, man kan göra nyemissioner samt ta in kapital från aktieägare samt sälja ut 49% av föreningen. Dock löser detta bara problemet på kort sikt. Man behöver få en vinstgenererande verksamhet.
- Nu lär man få in ca 8 MSEK i NHL-ersättningar. Min genomgång visar att inte en krona av dessa kan läggas på något annat ställe än på sparkontot om detta ska gå ihop.
- Just organisationen utanför sporten blir ett litet moment 22. Vill man verkligen få fart på intäkterna borde man öka den delen, men tex fokus på media, sociala medier, marknadsföring, försäljning. LHC har 1 person som jobbar med kommunikation, HV har 4. Dock finns inte det finansiella utrymmet då alla pengar som finns behöver läggas på spelartrupp för att ta sig till slutspel.
- Ta fram bättre souvenirer, hur svårt ska det vara. Kolla på Färjestad som sålde souvenirer för 12 MSEK. Anställ en ung supporter med lite känningar i supporterleden, månadslön på 25 K. Det skulle betala sig direkt. Som Souvenirerna har sköts de senaste 15 åren är under all kritik.
- Rensat för Healthcare gjorde LHC ett rörelseresultat på ca - 11 MSEK. För att klara det egna kapitalet nästa säsong behöver man alltså förbättra det med ca 13 MSEK. Hur ska detta gå till? Vilka kostnader ska man kapa? Hur ska man öka intäkterna?
- Många skriver efter dyra värvningar, det är inte realtisiskt att vi ska kunna värva de dyraste spelarna när man ser den finansiella verkligheten.
- Får inte LHC rätsida på detta och får kontroll på ekonomin ligger vi snart i graven brevid Hästen.
Vad kan vi som supportrar göra?
- Det bästa vi kan göra är att köpa biljetter till matcherna, gärna säsongskort, samt bli medlemmar.
- Fördelen med biljettintäkter är att de “ramlar rakt igenom” resultaträkningen. Med det menar jag att kostnaden LHC har för att sälja en biljett är samma om de säljer 10 st biljetter som om de säljer 10 000 st (något förenklat).
Det blev ett långt inlägg. Ber om ursäkt för detta.
Hoppas det gav något och blev något så när sammanhängande.
Allt gott
Bjaffan