Lukkinen
Jag har försökt läsa hela det här snacket om solceller med mera men måste erkänna att det är svårt att hänga med exakt vart ”frågeställningen” ligger (jag besvarar ditt inlägg Lukkinen då du sammanfattade en del bra saker).
@Matematikern, finns det någon specifik frågeställning kring samtalsämnet solceller som du vill hävda? Som @Lukkinen varit inne på verkar branchmänniskor här inne kunnat redovisa effektivt en hel del med fördelarna kring solceller, speciellt när man kollar årsbasis och vad detta gör med energipriser. Om jag förstår dig rätt @Matematikern så är ju en sak du här väldigt nyligen hävdar att någon ska besvara din frågeställning av hur ”…solceller hjälper mot skenande elpriser när solen inte lyser passar inte galoscherna?”.
Då jag fann argumentationerna som väldigt intressanta kunde jag inte rå mig för att på ett högst lekmannamässigt sätt göt en googling (som föreslagits av vissa andra här) på detta vilket ledde in mig direkt på Vattenfalls hemsida kring ämnet solceller. Vattenfall skriver bland annat:
”Solceller ger visserligen mest el på sommarhalvåret, men de slutar inte att producera el bara för att det är molnigt eller för att det snöar. Det behöver alltså inte vara soligt, bara ljust. En klar sommardag producerar solcellerna som mest och mellan mars och oktober är produktionen som högst, över 90 procent av årsproduktionen.
Trots våra långa och mörka vintrar har vi faktiskt ungefär samma solinstrålning som Tyskland och Belgien, där solcellsanläggningarna är betydligt fler. Det är tack vare våra långa ljusa sommardagar. Det jämnar ut sig. I norra Sverige finns till och med möjlighet att få solel på natten tack vare midnattssolen.”.
Samt
”De låga temperaturerna i norra Sverige passar också solcellerna bra, enligt en studie från forskningsinstitutet SINTEF. I studien kom forskarna fram till att solcellerna blir mindre effektiva om det är allt för varmt. Dessutom visade studien att snö på marken kan reflektera solens strålar och göra instrålningen ännu mer effektiv.
– Att solcellerna kickar igång extra när snön reflekterar stämmer bra. I min hemstad Luleå kan vi en dag i mars producera riktigt bra med solenergi. Reflektionen från snön är en anledning, säger Lasse Ejeklint, energiexpert på Vattenfall.”
Så vad är det egentligen vi diskuterar angående solceller på en fastighetsttak och huruvida detta hjälper till att motverka energipriser, det framgår väl rätt tydligt att en insats likt denna givetvis hade inbringat positiva effekter för byggnaden i sig samt för minskade energikostnader för till exempel kommunen? @Matematikern, om jag inte missminner mig så trycker du ju rätt hårt på att man måste ”tänka nytt”, ”våga testa nya vägar”, är inte detta en utomordentligt intressant och motiverande idé? Alla idéer är ju välkomna utan att man måste motbevisa något, annars skulle vi ju aldrig få till någon sorts utveckling.