Domartråden

Diskutera hockey i allmänhet
Skriv svar
Användarvisningsbild
alfie
Rutinerad
Inlägg: 4694
Blev medlem: 21 apr 2008, 16:22
Ort: Linköping

18 nov 2014, 10:59

Njöt av lite "highlights" från nattens Hockey Hall of Fame-ceremoni till morgonkaffet då det slog mig att det ju faktiskt var Bill McCreary (domaren som blev invald) som dömde den där misslyckade jippomatchen mellan LHC och St Louis för några år sen. Även om det bara var en träningsmatch är det fortfarande den bästa domarinsatsen jag sett på en svensk is. Har sett många matcher med honom i NHL och är så sjukt imponerad över hans, och andra NHL-domares, förmåga att ta rätt beslut och att föra en dialog med spelare och tränare, snarare än att på ett hederligt Kuben-vis slå dövörat till och söka all uppmärksamhet själv genom att konsekvent döma till hemmafavör. McCreary var dessutom sådär härligt charmig och en "stand-up guy" även utanför isen på ett sätt man aldrig ser svenska domare som nästan aldrig kommenterar i media och har förtvivlat svårt att erkänna sina misstag, trots att de ibland är smärtsamt uppenbara.

Hursomhelst kände jag att det saknas en renodlad domartråd där bra och (säkerligen oftast) dåliga insatser kan diskuteras på forumet som i övrigt har allt :)
Användarvisningsbild
alfie
Rutinerad
Inlägg: 4694
Blev medlem: 21 apr 2008, 16:22
Ort: Linköping

25 feb 2016, 11:11

Omåttligt populär tråd detta :D Försöker skaka lite liv i den ändå...

Svenska hockeyförbundet och domarbasen har en hel del att jobba med när det gäller regeltolkningar kring tacklingar och matchstraff. Det kan aldrig vara OK att komma in som tredje man i en situation och dela ut en tackling och det kan aldrig vara OK att tackla en spelare mot huvudet från blinda sidan när motståndaren inte har en möjlighet att skydda sig själv. Men att tackla någon, helt regelrätt där mottagaren är väl medveten om att han är tacklingsbar och har alla möjligheter i världen att skydda sig men väljer att strunta i det SKA INTE kunna leda till matchstraff, oavsett om mottagaren blir skadad eller inte.

Ska man spela ishockey på hög nivå måste man veta när man kan bli tacklad. Har man pucken kan man bli tacklad, i synnerhet när man har pucken vid sargen. Så länge tacklingen som sådan då sker på korrekt sätt (inte för många skär in, båda skridskor i isen, armbågar och handskar nere etc) så SKA resten vara upp till mottagaren. Tacklaren kan inte göra mer än vad som är korrekt enligt regelboken. Hur mottagaren sedan väljer att hantera situationen är upp till honom men om han väljer att göra sig sårbar genom att vända ryggen till eller göra någon fancy snurrfint så ska det inte påverka bedömningen av tacklingen. Basta!

Ser inte poängen med att ha regler för hur man får och inte får tacklas om det i slutändan ändå är upp till mottagaren hur han väljer att ta emot den. En ful tackling där moståndaren tar emot rätt ger ingenting medan en korrekt tackling när motståndaren beter sig som en innebandyspelare ger matchstraff. Det är så skevt och man blir så trött på skiten.
Användarvisningsbild
Nils
Erfaren
Inlägg: 929
Blev medlem: 01 aug 2017, 21:27

08 okt 2018, 19:23

SHL och HockeyAllsvenskan bygger om sina domarorganisationer

Domarna kommer framöver att ingå i den sportsliga organisationen där Johan Hemlin, sportchef SHL, är ansvarig. För att stärka upp stöd och utveckling för domare och linjemän kommer fler funktioner tillsättas och rollen domarchef tas därmed bort.

https://www.shl.se/artikel/3g7lajn03-40 ... nisationer
Skriv svar