LHC-bekantingar (NHL, Europa, Elitserien, lägre divisioner)

Diskutera om och omkring Cluben
Skriv svar
Användarvisningsbild
alfie
Världsklass
Inlägg: 5168
Blev medlem: 21 apr 2008, 16:22
Ort: Linköping

Sakic skrev:
03 dec 2018, 13:45
Jesper Pettersson uttagen till Channel one cup. Den såg man fan inte komma för fem år sen, även om turneringen i sig kanske inte är någon större kvalitetsstämpel. Men ändå, Tre kronor är alltid Tre kronor!
Ja, den var lite otippad om man har hans sista säsong i Cluben i åtanke. Det verkar ha hänt en del sen dess.

För övrigt sjukt att Grönborg tagit ut Nick igen. Han kan inte ha sett många matcher med Cluben sen senaste samlingen...
serbenz
Medelmåtta
Inlägg: 340
Blev medlem: 08 apr 2018, 22:36

Håller med om Pettersson, trodde han skulle sluta upp i allsvenskan efter första året i Dif men jävlar vad fel man hade. Imponerande scoutat och bra jobb med spelarutveckling av Djurgården, hatten av.

Spännande att få se Dahlbeck på stor is igen, hoppas han presterar lagom bra i khl så han kan komma hemåt på ett långtidskontrakt innan han blir för seg på rören.
Användarvisningsbild
Nils
Rutinerad
Inlägg: 1229
Blev medlem: 01 aug 2017, 21:27

En lång intervju i Corren med en gammal tränare nämligen Roger Melin av Per Bergsten:

LHC-profilen: Det är pinsamt.

Vi ses i centrala Gävle, men han är några minuter sen. Ur högtalarna på fiket hörs redan jullåtar. Det är ”Snart kommer änglarna att landa” med Ulf Lundell och ”Winter wonderland” med någon som möjligen kan vara Michael Bublé.

För Roger Melin är Stortorget speciellt. Det var här som Brynäs hyllades efter SM-guldet 1999 och det kändes som om hela stan var på plats för att fira. Men slutet i den klassiska klubben blev inte alls lika muntert. Brynäs inledde förra säsongen knackigt och redan i början av oktober, efter bara åtta SHL-matcher, fick tränaren sparken.

Nu går han runt utan sysslor men är fortfarande avlönad av klubben.

Under 32 år som tränare har han aldrig tidigare gått arbetslös så länge.

Han säger:

– Man går från hundra procent till noll…då blir det jobbigt. Plötsligt har du hur mycket fritid som helst. Det tog till framåt jul innan jag började förlika mig med tanken. Sen, när jag väl kommit ned i varv, då kändes det mer som att ”varför ska jag ha bråttom nu”? Jag får min lön och känner en trygghet. Då kan ta den här tiden och coola ned mig lite.

Sagt nej till några förfrågningar?

– Ja, ett lag har hört av sig. Inte i SHL, men ändå.

Tror du att du står i ett bås till hösten?

Han funderar.

Blickar ut genom fönstret.

Säger:

– Det är nog 50–50, skulle jag säga. Möjligt att intresset svalnat när man inte jobbat på så länge och sen har man nog själv blivit lite kräsen.

Han säger att han inte hade en aning vad som var på gång i Brynäs.

– Snarare tvärtom. Det pratades in i det sista om att det här gör vi tillsammans och att vi är starka ihop. Dagen efter kom beskedet.

Kände du dig sviken?

– Ja, faktiskt. Det var stor skillnad när jag fick sparken från Färjestad. Där tyckte jag ärligt talat att jag gjorde ett dåligt jobb. Kanske inte resultatmässigt, men energin sinade och jag fick inte gehör för mitt ledarskap. Då var det nästan skönt.

– I Brynäs förstod jag ingenting. Visst, vi spelade dåligt och tog för lite poäng. Men är det något som jag själv tycker att jag är bra på så är det att vända negativa trender. Nu slog Brynäs undan fötterna på mig och jag fick ingen ärlig chans.

Har du förlikat dig med tanken att det kanske inte blir något mer tränarjobb?

– Man börjar ju mer och mer inse att karriären kan vara över. Tiden börjar rinna ut och någon gång tar det slut. Jag är 62 år och är snart i pensionsåldern. Det är inte världens kris.

Melin värvades till Brynäs av dåvarande sportchefen Stefan Bengtzén – som tidigare i höstas i sin tur fick lämna sitt uppdrag.

– Det var nästan ett prejudikat för att det kan vara okej att ta bort en sportchef också. Det känns bra att även sportchefer blir synade och kan ställas till svars för resultaten. Det finns ingen logik i att värva dåliga spelare och sedan skylla allt på tränaren om det inte går bra.

Hur reagerar du när tränare får sparken?

– Det är pinsamt, tycker jag. Jag blir förbannad. Man skämmer ut hela organisationen om man inte värnar om sina medarbetare på ett bättre sätt. Jag har inget emot Brynäs bara för att jag fått sparken. Det är mer riktat mot vissa personer.

Är du långsint?

– Det kan jag nog vara. Tyvärr. Men det är tufft när du blir sviken och jag har ofta svårt att verkligen lita på folk till hundra procent.

Många idrottare vittnar om tystnaden och tomheten när rampljuset slocknar och telefonen slutar att ringa. Kan du förstå den känslan?

– Absolut. Men jag tycker bara att det är skönt. Jag har aldrig gillat att stå i fokus och vara en ledare som syns och hörs.

Han är sig lik.

Lugn och eftertänksam.

Men tar man sig bara tid att lyssna förstår man snart att det är en man med mycket att berätta.

I LHC blev det två treåriga perioder som tränare och han erkänner att det satt sina spår.

– Jag var väldigt sugen på sportchefsjobbet när (Johan) Hemlin slutade. Jag sa till Mike (Helber) att jag var intresserad, men han hade förmodligen redan bestämt sig för (Fredrik) Emvall. Hade jag fått det jobbet hade vi säkert varit kvar i Linköping nu.

– LHC är en av de klubbar jag varit längst i och som alltid kommer att ligga mig varmt om hjärtat. Vi har pratat lite om att jag ska åka ned och hälsa på, men det har inte blivit av.

Det är ett speciellt liv som tränare. Det är svårt att knyta kontakter.

– Ja, tyvärr är jag jävligt dålig på det. Samtidigt är tränarjobbet så intensivt att det ofta är skönt att vara ensam på din lediga tid. Så jag har inte riktigt haft det behovet.

SM-guldet med Brynäs är förstås en svårslagen höjdpunkt under en lång karriär. Något av den tyngsta tiden upplevde han under åren i Linköping – som tillfällig förbundskapten under den beryktade sexskandalen i Stockholm i samband med Sweden hockey games. Tre spelare misstänktes för gruppvåldtäkt, men förundersökningen lades ned i brist på bevis.

– Jag tog det hårt. Det sköttes dåligt av förbundet, men klandrade mig själv också. Vi åkte buss från Karlskoga till Stockholm och jag fick frågan om vi kunde ställa in lite pilsner till grabbarna. Jag fattade ingenting, det var ju landslaget, men gav ändå med mig till slut. Där skulle jag ha sagt nej. Det var dåligt av mig.

Bland mycket annat kostade det Henrik Tallinder och Kristian Huselius jobben i LHC.

– Jäkligt tråkigt. Vi hade kunnat gå riktigt långt. Det var absolut ett av de bästa lag som jag tränat, säger Roger Melin.

Det blir en del, men inte många, matcher på plats i Gavlerinken, men betydligt fler i tv-soffan med hunden Benji samtidigt pockandes på husses uppmärksamhet.

– Hockeyn har blivit tråkigare och för enkelspårig, om jag ska vara ärlig. Pucken går längs sargerna och allting ska gå så fort att spelarna knappt har tid att passa någon i samma tröjfärg. Man borde i alla fall försöka att anpassa farten.

Han tar en sista slurk av kaffet och lutar sig tillbaka i skinnfåtöljen.

– Fasen, hör du hur det låter? Det låter som om jag varit borta i tio år. Haha.
Användarvisningsbild
Nils
Rutinerad
Inlägg: 1229
Blev medlem: 01 aug 2017, 21:27

Mera om Melin i Hockeysverige:

Efter endast åtta matcher i Brynäs förra säsongen fick Roger Melin sparken. En förlust mot Skellefteå med 2-8 blev sista droppen.

Den rutinerade tränaren värvades till Brynäs inför fjolårets säsong efter att Thomas ”Bulan” Berglund gått till Luleå. Brynäs, som året innan hade fallit på målsnöret i en dramatisk finalserie mot HV71, hade som ambition att fajtas i toppen.

Men efter endast sju poäng på de inledande åtta matcherna låg Brynäs näst sist i tabellen och dåvarande sportchefen Stefan Bengtzén valde att agera. Roger Melins tid i Brynäs var över.

SLOG UNDAN FÖTTERNA PÅ MIG
Roger Melin säger att han verkligen var oförberedd på beskedet. Han vittnar om att man som grupp pratade om att detta ska klaras tillsammans och att gruppen är stark ihop. Dagen därpå fick han sparken.

PINSAMT, JAG BLIR FÖRBANNAD
I höstat fick Stefan Bengtzén också lämna Brynäs. Melin menar att det är bra att även sportchefen ställs till svar för dåliga resultat. Han ser ingen logik i att klubben har värvat spelare som inte är tillräckligt bra och sedan skylls allting på tränaren när det går dåligt.

Vi har inte nått halvvägs in på årets SHL-säsong och redan har tre huvudtränare fått lämna sina uppdrag. Först ut var Melins efterträdare i Brynäs, Tommy Sjödin. Sedan fick Johan Lindbom kicken från HV71 och Örebro sparkade Niklas Sundblad. Melin är kritisk till att det hela tiden ska sparkas tränare till höger och vänster.
– Det är pinsamt, tycker jag. Jag blir förbannad. Man skämmer ut hela organisationen om man inte värnar om sina medarbetare på ett bättre sätt. Jag har inget emot Brynäs bara för att jag fått sparken. Det är mer riktat mot vissa personer.

50-50 CHANS FÖR COMEBACK
Roger Melin är en av de mest rutinerade tränarna i svensk hockey. Han har varit tränare i 32 år, har vunnit ett SM-guld med Brynäs 1999 och förde upp AIK till Elitserien 2010. Han har även utsetts till årets tränare i Elitserien två gånger i sin långa tränarkarriär, 1999 och 2011.

Nu är framtiden däremot oviss för Melin, som inte varit arbetslös så här länge i hela sin karriär. Han har däremot inte stängt dörren helt till en återkomst i ett SHL-bås. Han har fått ett anbud från en klubb som inte spelar i SHL, ett erbjudande han tackade nej till.

Melin själv säger att det är en 50-50 chans att han återvänder till tränaryrket till hösten. I sådana fall vill han ta över en klubb längre ner i tabellen då han själv tycker att han är bättre i klubbar som har haft det tufft och ska jobba sig upp.
Användarvisningsbild
Viggen
Amatör
Inlägg: 197
Blev medlem: 12 jan 2012, 18:15

Om min skoltyska inte sviker mig så står det här:

http://www.hockeyfans.ch/news/meldung/46602

att Junland blev tagen med ambulans till sjukhus med befarat nyckelbensbrott idag.
Användarvisningsbild
Rob!
Rutinerad
Inlägg: 2966
Blev medlem: 23 jun 2006, 13:51
Ort: Linköping

Viggen skrev:
19 dec 2018, 15:52
Om min skoltyska inte sviker mig så står det här:

http://www.hockeyfans.ch/news/meldung/46602

att Junland blev tagen med ambulans till sjukhus med befarat nyckelbensbrott idag.
http://www.hockeysverige.se/2018/12/19/ ... nyckelben/

Fan så tråkigt, krya på dig Jonas!
Användarvisningsbild
Rob!
Rutinerad
Inlägg: 2966
Blev medlem: 23 jun 2006, 13:51
Ort: LinköpingHögberg kallas upp till Ottawa, lägligt då Vrana kommer på besök idag. :)

Ottawa - Washington kl 01.00 i natt.
Användarvisningsbild
Jocke_L
Rutinerad
Inlägg: 3392
Blev medlem: 19 jun 2006, 21:07
Ort: Linköping

Tuff läsning om och med Johan Franzén. Flyttar hem till Linköping till sommaren.
https://www.expressen.se/sport/qs/jag-k ... -personen/


Där har ju LHC en kanonresurs som vill vara med ge med sig av sina kunskaper. Bara han kommer till ett läge där han kan och klarar av det.
Användarvisningsbild
Jocke_L
Rutinerad
Inlägg: 3392
Blev medlem: 19 jun 2006, 21:07
Ort: Linköping

Perfekt för Akademin i någon roll
Användarvisningsbild
East
Rutinerad
Inlägg: 2146
Blev medlem: 18 jun 2006, 21:54

Lider verkligen med Franzen. Skulle vara kul om han fick någon roll i LHC, med tanke på hur han mår så kanske det blir svårt.
- Men det blir lugnt -
Kolle42
Medelmåtta
Inlägg: 355
Blev medlem: 27 jul 2017, 12:01
Ort: Linköping

Törna med 3 assist idag, man saknar ju grabben.
Hoppas innerligt han ersätter Trkulja men lär väl kräva större roll vid en eventuell återkomst än LHC vågar ge honom.
Perfekt i en tredje med Södergran och Lycksell.
Användarvisningsbild
Tumstocken
Medelmåtta
Inlägg: 280
Blev medlem: 28 jul 2017, 18:19

Kolle42 skrev:
26 dec 2018, 22:23
Törna med 3 assist idag, man saknar ju grabben.
Hoppas innerligt han ersätter Trkulja men lär väl kräva större roll vid en eventuell återkomst än LHC vågar ge honom.
Perfekt i en tredje med Södergran och Lycksell.
Gallo och Törna vore trevligt att få tillbaka, grabbar med riv och hjärta.
Det är skön-t
Användarvisningsbild
Rob!
Rutinerad
Inlägg: 2966
Blev medlem: 23 jun 2006, 13:51
Ort: LinköpingHögberg uppkallad igen, stod igår i AHL för Belleville när dom mötte Toronto Marlies och räddade 31 av 32 skott.
Svarat för en hel del bra insatser i farmarlaget senaste tiden och väntas göra NHL-debut denna helg, tränare Boucher ska ha uttalat sig och sagt att en av matcherna i helgen kommer han få stå till att börja med.

Bortamatch imorgon natt (natten mot lördag) 01.05 mot New York Islanders, sänds på Viasat hockey.
Sedan hemmamatch dagen efter (natten mot söndag) 01.05 mot Washington, Viasat Xtra/Viaplay,
Användarvisningsbild
Rob!
Rutinerad
Inlägg: 2966
Blev medlem: 23 jun 2006, 13:51
Ort: Linköping01:05 inatt!
Användarvisningsbild
PuckOut
Rutinerad
Inlägg: 1221
Blev medlem: 17 aug 2017, 16:47
Ort: Linköping

Två insläppta redan i första perioden, aj, aj, aj...
Skriv svar