Gillar man legenden ur ett historiskt perspektiv har Alf Henriksson skrivit en del om det. Kommer jag ihåg rätt är det i hans verk "Svensk historia" som det nämns en del om honom, sett genom Alf Henrikssons filter - även han anser Folke Filbyters existens, som den beskrivs, vara tämligen omdiskerad.
Rekommenderar boken till den som vill få en stor historikers syn på konungadömet Sveriges uppkomst. Det är mycket trevligare och bättre läsning än vilken historiskt inspirerad journalist som helst (tänker närmast på Guillou, Lindqvist). Vill man få en bild av hur vag tolkningen av sanningen kanske är för gångna tider ska man läsa några andra moderna historiker. Englund t ex. Vill man sedan få ett gott skratt över hur mycket tidens anda färgar historiska beskrivningar är 1800-tals och tidiga 1900-tals historiker riktigt roande.
Vill du frossa i legender är det Werner von Heidenstams två böcker Folkungaträdet I och II du ska läsa. Runeberg-projektet har inte publicerat dem elektroniskt (än), men de finns på bibliotek. Däremot står en hel del att läsa mellan raderna i de publicerade recensioner av nämnda böcker.
http://runeberg.org/olrecens/filbyter.html
http://runeberg.org/ordochbild/1905/0728.html
Det finns nog mer, om du tittar, www.runeberg.org Sök på förslagsvis "Folke Filbyter".
Trevlig läsning!
edit: såg att du funderade på statyn, den heter "Folkungabrunnen" och är ett av Carl Milles mest kända verk. Det finns ett flertal böcker om just den.